Cicák és gyerekek

Macskát tartani a családban sokat segíthet abban, hogy a kisgyerekeket hamar felelősségre tanítsuk. Azok a gyerekek, akik háziállattal nőttek fel, bizonyítottan társaságkedvelőbb felnőttek lesznek, emberek és állatok tekintetében is. Ezenfelül, jobb kommunikációs készség jellemzi ezeket a felnőtteket, illetve kevesebb eséllyel lesznek allergiásak az állatszőrre. Ezzel együtt, a gyerekek néha túlzott lelkesedéssel próbálnak kapcsolatot kialakítani a házi kedvenccel, így egy kis nevelés hosszútávon mindkét félnek érdekében állhat.

http://pinterest.com/pin/167759154841118244/

Új kisbabák

Az újszülött kisbabák esetében az egyes macskák reakciója sokban függ az állat genetikájától, személyiségétől és tapasztalatától.

Hogy minél kevesebb felfordulást okozzunk, figyeljünk arra, hogy a macska ágya, etető és vizes tálja, játékai, alma, stb., nyüzsgéstől elkülönített részen maradjanak, vagy kerüljenek át.

Amint a gyermek elkezd mászni, a cicánk valószínűleg eggyel magasabb, biztonságos szinten akar majd enni, aludni, pihenni – ideális esetben egy gyermektől elzárt területen. Az ilyen macska „szentélyek” könnyen létrehozhatók, ha szerzünk egy iglu ágyat, amit asztalra vagy polcra helyezünk. A macskaalom nem homokozó és más játékra sem alkalmas, ezért vagy takarjuk le, vagy helyezzük magasabb szintre, ahol a kisgyerekek nem érhetik el.

A kisbaba érkezésével megváltozhat a macska területének szagvilága, ami az állat hangulatváltozásához vezethet. Egyes cicák duzzognak, más macskákat felkavar, és néha azzal próbálják befogadni az új illatot, hogy azt megpróbálják elfedni, akár a fejen található illatmirigyek váladékát dörgöli mindenhova a macska, vagy rosszabb esetben az új tárgyakat, mint babakocsi, etetőszék, kiságy, lefröcsköli vizeletével, ezzel megjelölve területét. Az állatorvosnál kaphatók feromon készítmények, melyek segítenek a macskát megnyugtatni, és amit már a kisbaba megérkezése előtt használhatunk az új tárgyakra, hogy megszokják a szagot.

A finom falatok és több figyelem szentelése hasznos taktika ahhoz, hogy pozitív élményekkel kössük össze a kisbaba jelenlétét! Nem szabad megsimogatni vagy megvigasztalni a macskát, amikor a kisbaba érkezése miatt ideges, ugyanis ez csak az aggodalmukban erősíti meg őket. Inkább várjuk meg, míg megnyugszik a macska, és egy másik szobában szeretgessük meg őt.

A macskák számára nagyon fontos a kiszámíthatóság, ezért fontos, hogy megtartsuk szokásos életrendjüket amennyire csak lehet. Ha mégis változtatni kéne valamin, akkor ezt a lehető legkorábban kezdjük el. Ha pedig úgy érzi, hogy túl sok lenne a kisbabával és a cicával is foglalkozni, akkor lehet, hogy jobbat tesz macskájával, ha meggondolja az állat új otthonba költöztetését még a kisbaba érkezése előtt.

 

Idősebb gyerekek

A legtöbb macska szeret kisbabák körül élni, ugyanis ez több látogatót, és nekik is több figyelmet jelent. Azonban nagyjából egy időben azzal, hogy a gyerek elkezd önállóan mozogni, az újdonság varázsa elhalványul. Egy mászó vagy totyogó kisgyerek könnyen meglepi a macskákat, és a gyerek rikoltozásától megijedhetnek. A macskák nem szeretik, ha kergetik őket, és a hirtelen, koordinálatlan azonban annál kitartóbb üldözés, amit a gyerekek imádnak, nagyon zavaró lehet számukra.

Csak szülői felügyelettel hagyjuk játszani a kisgyereket a macskával, egészen, amíg meg nem győződünk arról, hogy a gyerek elég idős és okos ahhoz, hogy nyugodtan közeledjen, finom bánjanak a cicával, és képesek legyenek olvasni a macska testbeszédéből, hogy tudják, mikor vágyik figyelemre – és mikor nem. Kisgyerekeknek ne engedjük, hogy kézbe vegyék a macskát, amíg nem elég erősek ahhoz, hogy megfelelően fogják az állatot.

 

Néhány tanács

  • Tanítsuk meg gyermekünknek, hogy ne kergesse a macskát.
  • Mutassuk meg nekik, hogy hogyan kell finoman simogatni az állatot. A kisgyerekek gyakran durván „paskolgatják” a macskát, amit ezek általában nem élveznek.
  • Tanítsuk meg gyerekünknek, hogy hol kell simogatni a macskát – a fej tetején és végig a hátán. Bármilyen ellenállhatatlan a cicus hasa, amikor a hátán forgolódik, sok macska számára ez érzékeny terület, amit karmaival véd; és természetesen sose húzzuk meg a macska farkát.

 

  • A macskákat szigorúan békén kell hagyni evés, alomhasználat és alvás közben.
  • Mossunk kezet, miután a macskát simogattuk.
  • Segítsünk gyermekünknek, hogy „kezek nélkül” játsszanak, inkább horgászbotos játékkal, labdával, vagy falra világított, kergethető zseblámpa fényével szórakoztassák a cicát.
  • Esetleg a csendben a macska mellé ülés, simogatása és a bundájának ápolása jó módja lehet annak, hogy gyerekünk megismerje a macskát.
  • Tegyük ezt az időt élvezetessé mindkét fél számára dicsérő szavakkal vagy finom falatokkal megjutalmazva mind a cicát, mind a gyereket.

 

 

 

 

 

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

* Copy this password:

* Type or paste password here:

682 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>